امروزه نیاز به هوشمندسازی مراکز تجاری و اداری با گستردگی امکانات مورد تقاضا و نیازهای کاربران بیشتراز گذشته احساس می شود. هوشمندسازی این مراکز علاوه براینکه باعث احساس آرامش و مدرنیته به خریدار می شود، حس امنیت و راحتی را برای کلیه فروشندگان به ارمغان می آورد. بطوریکه بدون اتلاف وقت و انرژی تمامی تمرکز خود را معطوف بر مدیریت بر واحد تجاری یا اداری به صورتی قدرتمندتر و در فضای رقابتی سالم تر خواهند داشت و در مکانی زیبا و مدرن از مشتریان خود پذیرایی می کنند.
حفظ منابع انرژی و جلوگیری از اتلاف آنها علاوه بر اینکه باعث بهینه سازی و رشد اجتماع می گردد از لحاظ هزینه ای نیز برای مجتمع های تجاری و اداری مهم و حیاتی می باشد و کنترل بهینه آن با سیستمهای هوشمند به بهترین شکل ممکن امکانپذیر خواهد بود.
ویژگی هاي هوشمندسازی مراکز تجاری:
- کنترل هوشمند و خودکار پارامترهاي مختلف نظیر دما، رطوبت، میزان روشنایی، بیلبورد ورودی مجتمع تجاری با قابلیت برنامه ریزي
- کنترل هوشمند تأسیسات سرمایش، گرمایش و تهویه و نیز سیستم هاي زیبایی نما مانند نور پردازی در مراکز تجاری هوشمند
- تنظیم و تعریف سناریوي خودکار شروع به کار و پایان کار دستگاه ها و تجهیزات مختلف (آسانسور، پله برقی، تابلوی ورودی، سیستم صوتی و …) مجتمع تجاری هوشمند در ساعات معین
- فعال شدن سیستم امنیتی و اطفاء حریق به صورت هوشمند و خودکار و قطع برق و گاز در مجتمع تجاری هوشمند
- ثبت دقیق مصارف هر واحد از منابع به طور جداگانه و کنترل مصرف انرژي در مجتمع تجاری هوشمند
- از مدار خارج کردن تجهیزات غیر ضروري در زمان هاي اوج مصرف بصورت خودکار و با قابلیت برنامه ریزي در مجتمع تجاری هوشمند
- قابلیت تعریف و کنترل سیستم هاي حفاظتی و دوربین هاي مدار بسته بصورت هوشمند و خودکار در مجتمع تجاری هوشمند
- صرفه جویی بسیار عالی و مشهود در هزینه هاي انرژي و جاري مراکز تجاری هوشمند و بازگشت سریع سرمایه
فواید هوشمندسازی مراکز تجاری:
هوشمندسازی مراکز تجاري، این امکان را براي فروشندگان، کارکنان و مسئولین آن مرکز فراهم می سازد تا به بهترین نحو و شرایط ممکن کالاي خود را به مشتري عرضه کنند و محیط تجاري خود را بصورت کاملا اتوماتیک و هوشمند مدیریت نمایند. کنترل خودکار تجهیزات سرمایشی، گرمایشی و تهویه مطبوع ساختمان هاي تجاري، اللخصوص مکان هاي بزرگ پر بازدید و همچنین سیستم مدیریت مصرف انرژي فروشندگان و کنترل خودکار و دقیق تجهیزات تعبیه شده در یک ساختمان تجاري نیز بهترین گزینه در صرفه جویی اقتصادي، آسایش بیشتر و بازده کاري بالاتر است. هدف اصلی بکارگیری هوشمندسازی مراکز تجاری بهره گیری از مزایای اقتصادی، کاهش مصرف انرژی، ایجاد فضای امن و آرام در مراکز تجاری می باشد. خلاصه ای از مزایا و نتایج بهره برداری از هوشمند سازی مراکز تجاری عبارتند از:
- بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی تأسیسات سرمایشی، گرمایشی و موتورخانه
- بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی برق
- بازگشت سرمایه مربوط به هوشمند سازی بین 3 تا 5 سال
- صرفه جوئي در هزینه خرید تجهیزات با جایگزینی کلید های چند کاره DLP و GANG
- صرفه جوئي در هزينه كابل كشي هاي آتي و پراكنده
- استفاده بهینه از تجهیزات و افزایش طول عمر مفید آن ها
- کاهش چشمگیر هزینه های مربوط به نگهداری و تعمیرات
- در آمد براي سرمايه گذاران اصلي ساختمان و کاهش شارژ خدماتي
- امکان مانیتورینگ و کنترل تمامی تجهیزات ساختمان از طریق رایانه، موبایل، اینترنت، مانیتورهای لمسی، کلیدهای هوشمند، اثر انگشت، اینترنت، شبکه بیسیم، تبلت و …
- صرفه جویی در زمان و مکان با استفاده از ریموت کنترل و DLP
- بالا رفتن كيفيت سرويس ساختمان تجاری (ارزش ساختمان)
- قابلیت اتصال کلیه تجهیزات داخل و خارج ساختمان به سیستم هوشمند مرکزی و کنترل هوشمند تجهیزات توسط این سیستم
- افزایش ضریب ایمنی و امنیتی مراکز تجاری
- فراهم نمودن تکنولوژی بالا در مراکز تجاری متناسب با نیاز افراد
- همگون سازی تجهیزات به گونه ای زیبا و لوکس متناسب با معماری نوین
- ارائه سیستم کنترلی با قابلیت برنامه ریزی زمان عملکرد
- بالا رفتن ضريب تجمل (لوکس) ساختمان تجاری
- سادگی کار برای هر نوع کاربر
- بالا رفتن ضريب امنيت در برابر برق گرفتگی در مراکز تجاری با حذف برق 220 ولت از كليدها
- مديريت متمركز كل سيستم با حداقل نیروی انسانی
- محيط كابل كشي استاندارد (UTP ،Fiber)
امکانات پیشنهادی برای هوشمندسازی مراکز تجاری:
1- روشنایی هوشمند (کاهش چشم گیر مصرف انرژی)
1- روشنایی هوشمند:
بسیار دیده شده است در مراکز تجاری به علت اینکه زیبایی آن را افزون تر کنند از نور پردازی ها و تجهیزات روشنایی بسیاری استفاده می شود در حالی که هزینه تمام شده مصرف انرژی در مراکز تجاری بسیار بالاتر از مراکز مسکونی می باشد و کنترل این تجهیزات به علت تعدد زیاد آنها کاری بسیار مشکل است و نمی توان این تجهیزات را در زمانهایی مناسب بصورت مداوم روشن و خاموش نمود در نتیجه مصرف انرژی برق افزایش پیدا می کند، در اینجا به نقش روشنایی در هوشمندسازی مراکز تجاری پی خواهیم برد. با هوشمند سازی مراکز تجاری و ایجاد سناریوهای متفاوت در خصوص روشنایی، می توان کلیه تجهیزات روشنایی از قبیل لامپ ها، نور مخفی ها، تابلوی بیلبورد درب ورودی و… را در مراکز تجاری بصورت دستی از یک نقطه (توسط رایانه، کلیدهای هوشمند دیواری، تبلت و …) و یا بصورت کاملا اتوماتیک بر اساس داده های بوجود آمده از محیط کنترل کرده و هزینه های متحمل را بصورت چشمگیری کاهش داد که در زیر به چند نمونه از آنها اشاره می گردد.
- کنترل کلیه تجهیزات روشنایی در نقاط کم مصرف (مانند سرویس های بهداشتی) با استفاده از ایجاد سناریوهای تشخیص حضور که این امر کمک بسزای در پایین آوردن هزینه های مربوط به مصرف انرژی برق می کند. با ایجاد این سناریوها در صورتیکه شخصی محل مورد نظر را ترک نمایند تجهیزات روشنایی بصورت کاملا هوشمند خاموش شده و اگر شخصی در محل حضور داشته باشد تجهیزات روشنایی بصورت کاملا هوشمند جهت تأمین روشنایی مورد نیاز در محل روشن می شوند.
- کنترل روشن یا خاموش شدن لوازم برقی و الکترونیکی مانند تجهیزات روشنایی، بیلبورد ورودی مراکز تجاری، آسانسور، پله برقی و … بر اساس جدول زمانی مشخص؛ که در اینصورت این تجهیزات در ساعاتی که برنامه ریزی شده اند بصورت کاملا هوشمند روشن شده و یا در زمانی که از پیش تعیین شده است خاموش می شوند.
- کنترل روشن و یا خاموش شدن برخی تجهیزات برقی و الکترونیکی کم مصرف در ساعات اوج مصرف بصورت کاملاً خودکار که در کاهش هزینه های مصرف انرژی برق تأثیر بسزایی می گذارد.
2- سیستم دیمر هوشمند (کاهش چشم گیر مصرف انرژی)
2- سیستم دیمر هوشمند:
با استفاده از این سیستم در هوشمندسازی مراکز تجاری می توان میزان نور تجهیزات روشنایی را کنترل کرده و بصورت کاملا دقیق میزان نور مورد نیاز محیط را تأمین نمود. دیمر در واقع کاهش دهنده یا افزایش دهنده شدت جریان می باشد و در این سیستم روشنایی، می توانیم بر روی میزان نور و روشنایی لامپها و چراغها مدیریت داشته باشیم، که در جهت کاهش مصرف انرژی نقش بسزایی خواهد داشت. از این سیستم می توان در نقاطی استفاده نمود که به صورت مستمر چراغ ها روشن می باشند؛ در کنترل روشنایی بوسیله دیمر، این ماژول می تواند بصورت لحظه به لحظه میزان نور محیط را چک کرده و بر اساس آن میزان نور تجهیزات روشنایی را تنظیم نماید که این امر نیز تأثیر چشم گیری در کاهش مصرف انرژی برق خواهد داشت.
همچنین با استفاده از این سیستم می توان زیبایی خاصی در نور پردازی محیط ایجاد کرد. به عنوان مثال: در یک مجتمع تجاری هوشمند که در سیستم روشنایی از دیمر استفاده شده است می توان در محدوده زمانی مشخص، با ورود یا خروج اشخاص و … نور کلیه تجهیزات روشنایی یا قسمتی از آنها بصورت منظم با یکدیگر و یا پشت سر هم بصورت کاملاً ملایم کم نور و پر نور شوند.3- سیستم گرمایش و سرمایش هوشمند (کاهش چشم گیر مصرف انرژی)
3- کنترل هوشمند سیستم های سرمایشی و گرمایشی:
در مراکز تجاری بزرگ سهم قابل توجهی از هزینه های مصرف انرژی به تجهیزات سرمایشی و گرمایشی اختصاص داده می شود چرا که از لحاظ محیطی، وسعت این مراکز بسیار زیاد بوده و تأمین دمای مورد نیاز محیط آن کاری بسیار مشکل می باشد و این تجهیزات در مراکز سنتی بصورت مداوم در حال فعالیت می باشند که خود مصرف انرژی های مربوطه را افزایش می دهد. با کنترل تجهیزات سرمایش و گرمایش بصورت کاملا هوشمند می توان در مصرف انرژیهای مربوطه صرفه جویی کرد و هزینه های مربوط به آنها را کاهش داد.
خلاصه ای از امکاناتی که این سیستم در اختیار شما قرار می دهد به شرح زیر می باشد:
- کنترل تجهیزات سرمایشی و گرمایشی بر اساس جدول زمانی مناسب
- تعیین دور فن ها بصورت دستی و یا اتوماتیک
- کنترل تجهیزات سرمایشی و گرمایشی بر اساس تشخیص حضور
- کنترل کلیه تجهیزات سرمایشی و گرمایشی بصورت دستی توسط رایانه و … از اتاق کنترل
- امکان تعریف خروج یا ورود به ساختمان که باعث فعال یا غیرفعال شدن سیستم سرمایش و گرمایش نیز می شود.
بعنوان مثال: در هوشمندسازی مراکز تجاری می توان دمای مورد نیاز ساختمان را در زمانهایی که مجتمع تعطیل و یا مشغول فعالیت می باشد را با استفاده رایانه ای که در اتاق کنترل قرار دارد تعیین نمود، که در این صورت تجهیزات مذکور در زمانهایی که فروشندگان و یا مسئولین در مجتمع حضور دارند دمای مورد نیاز را تأمین می کنند و در زمانهایی که مجتمع تعطیل می باشد این تجهیزات فعالیت خود را کاهش داده و دمای هوا به دمای از پیش تعیین شده در ساعات تعطیل می رسد. همچنین زمانیکه دمای محیط با دمای از پیش تعیین شده اختلاف زیادی داشته باشد تجهیزات فوق شروع به فعالیت می کنند و در صورتیکه دمای مورد نیاز تأمین شده باشد فعالیت خود را کاهش می دهند.4- سیستم امنیتی هوشمند (دزدگیر هوشمند و امنیت کامل)
4- سیستم های امنیتی هوشمند (دزدگیر هوشمند):
از آنجا که در مراکز تجاری فروشگاههای زیادی وجود دارد و تأمین امنیت آنها برای فروشندگان یکی از ارکان اصلی می باشد و در سیستم های امنیتی هوشمند تمام اتفاقات در هنگام بروز جرم (ورود، خروج، موقعیت متجاوز و …) از طرف طراح سیستم قابل تعریف می باشد با جایگزین کردن سیستم امنیتی هوشمند به جای سیستم های سنتی، می توان امنیت مراکز تجاری را به حداکثر خود رساند. در این سیستم می توان برای هر اتفاق یک یا چند عکس العمل در نظر گرفت و بصورت دلخواه تعاریف متفاوتی از امنیت داشته باشیم.
نمونه هایی از عکس العملهای سیستم دزدگیر هوشمند :
- استفاده از آژیر خطر یا هشدار صوتی دخیره شده در هنگام ورود سارقین یا اتفاقات تعریف شده در ماژول امنیتی (می توان هشداری مبنی بر ورود سارقین را ضبط کرده و در هنگام وقوع اتفاقات، این پیام را در مکان های دلخواه پخش نمود)
- کنترل باز و یا بسته بودن دربها، پنجره ها و پخش هشدار ضبط شده و ارسال اس ام اس در صورت باز نمودن یا باز گذاشتن آن ها
- کنترل شکسته شدن شیشه ها (درصورت شکسته شدن شیشه، یک sms به شماره ای که از قبل به سیستم هوشمند داده شده ارسال می شود همچنین لامپها خاموش و روشن شده و هشدار صوتی و … نیز اجرا می شوند)
- روشن و یا خاموش شدن کلیه چراغها و لامپها در هنگام ورود سارقین
- روشن شدن سیستم های صوتی و تصویری با صدای بلند در هنگام ورود غیر مجاز اشخاص
- ارسال SMS به مسئولین یا فروشندگان در هنگام ورود و خروج سارق و همچنین اعلام موقعیت مکانی متجاوز با ارسال SMS و یا در صورت موجود بودن دوربین مدار بسته در محل، تصویر دوربین مورد نظر بصورت کاملا هوشمند به نمایش در می آید.
- با استفاده از سیستم امنیتی هوشمند می توان مراکز تجاری را به چند بخش تقسیم کرده و برای هر بخش بصورت کاملا مجزا عکس العملهایی مربوط به همان بخش تعریف نمود.
5- سیستم اعلام حریق و نشت گاز هوشمند (جلوگیری از اتفاقات ناگوار و ایمنی کامل )
5- هوشمند سازی سیستم اعلام حریق و نشت گاز:
در هوشمندسازی مراکز تجاری در بخش اعلام حریق و نشت گاز نیز می توان مانند سیستم امنیتی طراحی و تعاریف مختلفی ارائه نمود. به عنوان مثال: در هنگام بروز یک حادثه مانند حریق، سیستم هوشمند اعلام حریق پیام هشدار ذخیره شده را پخش نموده و پیامکی را به شماره ذخیره شده در حافظه ارسال می نماید همچنین شیر اصلی گاز ورودی به مجتمع بسته شده و آسانسورها در طبقه همکف قرار می گیرند، در کنار آن نیز می توان با اعلام مسیر خروج اضطراری (با کمک چراغ های راهنما) برای حاضرین و باز کردن تمامی درب های خروجی از وقوع حوادث ناگوار بعدی جلوگیری کنیم.6- سیستم صوتی هوشمند (افزایش کیفیت ، آسایش و خیال آسوده برای مشتریان )
6- سیستم صوتی هوشمند:
در هوشمندسازی مراکز تجاری می توان با پخش موسیقی های صوتی بی کلام، در وجود مشتریان احساس شادی، شعف و اطمینان خاطر جهت خرید از فروشگاه های مجتمع بوجود آوریم که این امر سبب می شود تا میزان فروش فروشندگان مجتمع افزایش پیدا کند. حال در یک مجتمع تجاری هوشمند می توان از سیستم صوتی هوشمند استفاده نمود تا در هر ناحیه که لازم بود بتوان صدای موسیقی را براحتی قطع کرده و یا میزان صدای آن را کاهش داد و همچنین می توان آن را براحتی کنترل نمود.
سیستم صوتی هوشمند را می توان طوری برنامه ریزی نمود تا در زمانهای خاصی شروع به پخش موسیقی کرده و در زمانهایی خاص مانند وقت اذان پخش موسیقی قطع شود و یا حتی در صورت تمایل در آن لحظه اذان پخش گردد. همچنین می توان از این سیستم در مواقعی خاص مانند بروز حوادثی همچون سرقت، حریق، زلزله و … استفاده نمود تا در هنگام وقوع این حوادث به جای پخش آژیر که موجب دلهره برای مراجعین می شود از یک هشدار ضبط شده با صدای یکی از مسئولین پخش گردد.7- موتورخانه هوشمند (کاهش چشم گیر مصرف انرژی)
7- موتورخانه هوشمند:
در موتوخانه های سنتی دمای آب گرم به صورت دستی کنترل می شوند و دمای تنظیم شده در آنها در فصل های مختلف سال معمولا تغییری نمی کند که این امر موجب هدر رفتن انرژی خواهد شد. با هوشمند سازی موتورخانه های بیمارستان می توان بصورت کاملا هوشمند و اتوماتیک مشعل ها و پمپها را کنترل نمود که این امر موجب کاهش 15% مصرف گاز و 30% کاهش هزینه مربوطه خواهد شد. در موتورخانه های سنتی همیشه به طور مداوم یک مشعل روشن بوده و مشعل های دیگر در موارد مورد نیاز روشن شده و به مشعل اصلی کمک می کنند که این امر موجب فرسایش مشعل اصلی خواهد شد اما در موتورخانه های هوشمند در فواصل زمانی منظم مشعل اصلی بصورت چرخشی تغییر خواهد کرد که این امر موجب کاهش استهلاک مشعل ها خواهد شد. در موتورخانه هوشمند می توان با اندازه گیری لحظه به لحظه دمای خارج ساختمان و همچنین دمای لوله های رفت و برگشت دیگ و منبع کویلی، دمای دیگ را تنظیم نمود.
به طور مثال: اگر دمای خارج ساختمان 10- درجه سانتی گراد باشد، کنترلر به دیگ فرمان می دهد تا با تمام ظرفیت کار کرده و دمای آب جهت گرمایش ساختمان را تا 80 درجه سانتی گراد فزایش دهد. در صبح همان روز دمای هوای خارج 5+ درجه سانتی گراد می شود و با توجه به نیاز کمتر ساختمان به گرمایش، کنترلر فرمان می دهد تا دمای آب گرم به 65 تا 70 درجه سانتی گراد کاهش یابد. در صورتی که در موتورخانه های سنتی در ابتدای فصل تا انتهای فصل دمای دیگ بر روی یک عدد ثابت تنظیم می گردد و موتورخانه همواره تحت فشار بوده و انرژی بسیار زیادی را مصرف می کند .
با کاهش دمای آب در روز های گرم :
- به دلیل افزایش نیافتن دمای داخل ، نیاز به باز کردن پنجره جهت کاهش دمای ساختمان بوجود نمی آید.
- به دلیل کاهش اختلاف دما ، باعث کاهش چشمگیر مصرف انرژی می گردد. (عدم تولید گرمای بیش از حد نیاز )
- کاهش استهلاک تجهیزات موتورخانه و عدم زیر فشار بودن تجهیزات بصورت مداوم
مزایای موتورخانه های هوشمند :
- دارای برنامه ریزی زمانی مناسب
- کنترل حداقل و حداکثر دمای دیگ و آب گرم مصرفی به صورت مجزا
- قابلیت اتصال به کلیه بویلرهای گازی و گازوئیلی ، پانلهای خورشیدی ، پمپ های حرارتی
- قابلیت تغییر حالت کنترلی از اتوماتیک به دستی
- جلوگیری از یخ زدگی در ساعات خاموش پمپ سیرکولاسیون
- هزینه مناسب و بازگشت سرمایه در مدت کوتاه
- کاهش چشمگیر مصرف انرژی و هزینه های مربوطه
- کاهش استهلاک تجهیزات و هزینه های مربوط به تعمیرات در آینده
- تامین آبگرم مصرفی با وجود افزایش مصرف در تمام طول هفته
- دارای نمایشگر گرافیکی
- و…
8- پارکینگ هوشمند (افزایش کیفیت و آسایش و سرعت انجام کار)
8- سیستم مدیریت هوشمند پارکینگ در مراکز تجاری:
در هوشمندسازی مراکز تجاری پارکینگ هوشمند یک سیستم کامل و جامع از زمان ورود خودروها – راهنمای پارکینگ – محل پارک تا خروج خودروها می باشد که توسط نرم افزار بخصوصی مدیریت و مانیتورینگ می شود. به عنوان مثال: خودروی شما پس از گذشتن از ایستگاه ورودی و راه بند درمسیر ورودی پارکینگ توسط چراغ های راهنمایی که در راهرو ها قرار دارند به نزدیک ترین محل خالی پارک هدایت می شوید که چراغ راهنمای آن محل پس از پارک از رنگ سبز به قرمز تغییر خواهد کرد. پس از پارک خودروی شما متصدی پارکینگ به صورت تصویری با رنگ سبز در نرم افزار محل پارک خودروی شما را خواهد دید و پس از برداشتن خودرو آن محل به رنگ قرمز در نرم افزار دیده خواهد شد.
پارکینگ هوشمند نه تنها باعث سرعت بخشیدن به انجام کار می شود بلکه مزایای بیشماری نیز به همراه خواهد داشت:
- راهنمای حرکت صحیح خودروها تا محل پارک صحیح
- مشخص بودن محل پارک خودروها
- مدیریت برروی تمام محل های پارک خودروها
- مشاهده محل های پر شده و خالی خودروهای پارکینگ (به رنگ سبز و قرمز در نرم افزار)
- آشکار ساز حضور خودرو (به صورت تصویری)
- مشخص کردن محل پارک خودروهای خاص
- مانیتورینگ مناسب در نرم افزار
- چراغ های راهنمای محل پارک خودروها
- آنتن مایکروو / استفاده از کارت های RFID
تجهیزات کنترلی در هوشمندسازی مراکز تجاری:
کلیه تجهیزات هوشمند را می توان با استفاده از صفحه نمایش های لمسی، کلید های هوشمند دارای lcd، رایانه، شبکه، اینترنت، تبلت، موبایل، sms در هر نقطه ای از داخل یا خارج ساختمان کنترل نمود. اما پیشنهاد ما برای کنترل تجهیزات در مراکز تجاری هوشمند استفاده از یک سرور مرکزی (رایانه) موجود در اطاق کنترل و در برخی نقاط استفاده از کلیدهای هوشمند دیواری، تبلت، شبکه و اینترنت می باشد.
ایجاد سناریوهای کنترلی با تنوع بسیار در هوشمندسازی مراکز تجاری:
با ایجاد سناریوهای مختلف کنترلی برای هوشمندسازی مراکز تجاری می توان مصرف انرژی را کاهش داده و کلیه تجهیزات را به راحتی و با فشردن تنها یک کلید، کنترل نمود. به عنوان مثال: سناریوی خروج؛ که در هوشمندسازی مراکز تجاری، می توان نیم ساعت قبل از تعطیل شدن مجتمع با اجرای این سناریو با فشردن یک کلید و یا بصورت کاملا اتوماتیک اجرا شده و سیستم صوتی قطع شده و اعلام هشداری مبنی بر تعطیل شدن مجتمع پخش گردد، پس از چند دقیقه یکسری از تجهیزات روشنایی و سیستم های سرمایش/گرمایش خاموش شوند و دوباره پیام هشدار پخش گردد و در چند مرحله تا هنگام خروج می توان کلیه تجهیزات را خاموش کرده، میزان دمای مجتمع بسته به فصل مورد نظر افزایش یا کاهش پیدا کرده، کلیه دربها و پنجره ها از لحاظ باز و یا بسته بودن کنترل شوند و سیستم امنیتی فعال گردد.
دیدگاه بگذارید